This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Want a 10% discount? Use our code Welcome10

Historien om BVC

Mjölkdropparna

Här kommer en kort och intressant historia om hur det svenska BVC började och hur föreningen Mjölkdroppen kom att bli föregångare till dagens BVC. 

Spädbarnsdödligheten var mycket hög under 1800-talet och det var då människorna började förflytta sig från landsbygden till städerna - industrialismens intåg hade kommit. Efterfrågan av arbetskraft i storstäderna ökade drastisk på grund av utvecklingen av järnvägar och elektricitet och allt fler fabriker behövde arbetskraft som aldrig förr. Många människor lämnade därför arbete med jordbruk på landsbygden och flyttade till Stockholm för att jobba i fabriker.

Den dåliga miljön, trångboddheten och en hög befolkningstäthet bidrog till spridningen av infektionssjukdomar och epidemier. Värst drabbade var barnen och många barn dog innan de ens hade fyllt ett år. År 1820 dog vart fjärde spädbarn i Sverige. Helt otroligt, eller hur! Men snart kom faktiskt barnadödligheten att sjunka en aning, bland annat tack vare vaccination och potatisens intåg men också pga att allt fler mödrar började amma sina barn. Men trots detta dog fortfarande ca ett barn av tio under sitt första levnadsår och amningsfrekvensen var fortsatt låg.

Men i slutet av 1800-talet började människor att organisera sig och kämpa för att hjälpa barn som hade det svårt. Olika välgörenhetsorganisationer startades och många ville skapa ett bättre liv för de fattiga barnen. Det var framför allt kvinnor från förmögna familjer som engagerade sig i frågan och som arbetade ideellt i de olika organisationerna. År 1901 tog läkaren Moritz Blumenthal initiativet till föreningen Mjölkdroppen och öppnade den första mottagningen i Stockholm (S:t Paulsgatan 37 på Södermalm). Idén inspirerades av den franska filantropiska rörelsen ”Goutte de Lait”, och spreds snabbt till Sverige. 

Från början inriktade sig Mjölkdropparna framför allt på att dela ut blandningar av steriliserad näringsriktig komjölk på flaska till fattiga mödrar.  Senare kom också barnen att övervakas och undersökas av läkare där de fick vägas och mätas och mödrarna fick gratis medicin, undervisning och rådgivning. 

Mjölkdroppar öppnades efter hand i de flesta större städer men på 1930-talet hade Sverige fortfarande en hög spädbarnsdödlighet. 1937 tog därför riksdagen beslut om att ge en kostnadsfri mödra- och barnhälsovård till alla mödrar. Staten ansåg att det var samhällets ansvar och inte längre välgörenhetsföreningen Mjölkdroppens ansvar. 1938 öppnades den första kommunala barnavårdscentral och snart skulle barnavårdscentraler ersätta de redan etablerade Mjölkdropparna i hela landet. På 1940-talet togs Mjölkdropparna över av Landstingen som förvandlade dem till barnavårdscentraler. The rest is history som det sägs. På 1177 kan du läsa mer om BVC i Sverige och hur du listar dig, klicka här.

Cart

No more products available for purchase